Hommels.

De hommels die je in het vroege voorjaar in de tuin ziet zijn hommelkoninginnen. Ze zijn druk in de weer met het zoeken naar een geschikte plek om een nieuwe kolonie te stichten. We gingen voor jou even grasduinen en zetten de belangrijkste soorten op een rijtje (tekst  www.knnv.nl,  foto www.bee-me.eu.

Tuinhommel (Bombus hortorum)
De koningin is 18 tot 26 mm en vliegt vanaf half april. De Tuinhommel is algemeen en vrijwel overal te vinden, maar nooit talrijk. Nesten bestaan uit circa 50 à 100 individuen. Een soort die op de Tuinhommel lijkt is de Veenhommel (Bombus jonellus), maar die is kleiner en heeft een veel kortere tong.
Aardhommel (Bombus terrestris)
De koningin is 22 tot 28 mm groot. Is de eerste hommel want ze vliegt al begin februari. De nesten bevinden zich ondergronds en kunnen uit wel 600 individuen bestaan. Is te verwarren met de Kleine aardhommel (Bombus lucorum), maar van deze zijn de gele strepen citroengeel.
Boomhommel (Bombus hypnorum)
De koningin is 18 tot 22 mm en vliegt vanaf midden februari. Nesten liggen boven de grond in allerlei holten en kunnen bestaan uit 80 à 400 individuen. Algemeen maar niet talrijk.
Steenhommel (Bombus lapidarius)
De koningin is 22 tot 26 mm en vliegt vanaf midden maart. Nesten onder boomstronken of stenen en de kolonies zijn 100 – 300 individuen groot. De Grashommel (Bombus ruderarius) lijkt op de Steenhommel, maar heeft rode i.p.v. zwarte haren aan de achterpoten en is veel zeldzamer.
Weidehommel (Bombus pratorum)
De koningin is klein: 16 tot 20 mm en vliegt al eind februari. Nesten bovengronds tussen planten of in oude vogelnestjes of tussen ‘rommel’ en bestaan uit 50 à 200 individuen.
Akkerhommel (Bombus pascuorum)
De koningin is 18 tot 22 mm en vliegt vanaf begin maart. Er zijn twee vormen: in het westen de donkere vorm en in het oosten de lichte vorm. Nesten onder mos of graspollen met tot 200 individuen.

Advertentie

2 thoughts on “Hommels.

  1. Zeer te waarderen overzicht, bespaart zoekwerk en is klaar voor direct gebruik!
    Met dank,
    J. Paelman

  2. toffe informatie, helaas staan de foto’s van de hommels er niet op!
    Ik heb gelukkig wel de poster van in ‘De nachtegaal’ van in de Panne, daar staan ook al de bijtjes op.

Reacties zijn gesloten.